Oberoende test av studsmattor

Många som funderar på att köpa en ny studsmatta letar efter oberoende test av studsmattor, men det är oroväckande att det faktiskt inte finns några oberoende test. Alla är ren marknadsföring där etiketten ”bäst i test” ger många köpare.

Till exempel var det ett ”test” i maj 2016, där bastitest
Trampolinspecialisten betalade SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitutet för att testa olika studsmattor utifrån vissa kriterier som uppdragsgivaren Trampolinspecialisten själv hade valt ut, eftersom deras egen modell Orbit skulle bli ”bäst i test”. Beställaren Trampolinspecialisten valde även själv vilka modeller som skulle jämföras, där de till och med valde ut flera modeller som inte ens kostade hälften än vad deras egen modell Orbit kostade. ”Testresultaten” skickades till några tidningar och de godtrogna konsumenterna trodde på det.

Innan det gjordes ett liknande ”test” i maj 2015, där Avero (Studsexperten) betalade SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitutet för att testa olika studsmattor utifrån Averos utvalda kriterier, eftersom deras egen modell North Challenger skulle bli ”bäst i test”. Beställaren Avero valde även själv vilka andra modeller de ville ta med i jämförelsen, varav en
del enklare och billigare modeller.

Vi får se vem som köper nästa ”test” 2017… 🙂

Och det går inte heller att lita på alla olika ”bäst i test”-sidor på nätet eftersom de brukar vara kommersiella webbportaler där företag helt enkelt köper en plats och ser försäljningen öka, medan personerna bakom webbportalerna aldrig har sett studsmattorna (eller andra varor) i verkligheten.

Vem kan man då lita på? Mun-till-mun-reklam är nog säkrast. Hör med grannar, släkt eller vänner vilken studsmatta de har och om de är nöjda. Fundera även på vilka krav, önskemål och vilket budget du har och hitta din egen testvinnare!