Säker studsmatta = EN71-14

Nyligen har den europeiska standarden för studsmattor för privat bruk, EN71-14, börjat gälla på riktigt. Den ställer höga krav på studsmattans säkerhet och säger till ex också att en studsmatta på ben inte får säljas utan skyddsnät. Se till att köpa en studsmatta där skyddsnätet har en självstängande ingång och inget blixtlås.

ingång

EN71-14 innehåller en lång kravlista, bland annat ska styrkan och hållbarheten av hoppduken och ramen testas med en vikt som är 4 gånger den rekommenderade max belastningen. En studsmatta med rekommenderad max användarvikt på 100 kg ska alltså testas med 400 kg. Men det finns tillverkare som väljer att testa med högre vikt, till ex BERG brukar använda 5 gånger den rekommenderade max belastningen och EXIT använder hela 750 kg på alla modeller! Det gör att även hoppvana gymnaster (som utsätter studsmattan för stora krafter) kan hoppa utan att de behöver vara rädda att hoppduken nuddar marken.

EXIT studsmatta vikttest

Utöver de redan höga säkerhetskraven har vissa tillverkare valt att ha extra säkerhetslösningar såsom fotskydd. För hur tjockt kantskydd man än har, har man inget fotskydd kan till ex en fot glida under kantskyddet och hamna mellan fjädrarna. Det känns speciellt viktigt när studsmattan används av mindre barn som gillar att springa runt längs kanten i.st.f. att hoppa i mitten av studsmattan. Nästan alla studsmattor från EXIT har fotskydd.

fotskydd

Vilken modell du än väljer, se till att studsmattan i alla fall är EN71-14 godkänd. Och försök att ha som regel: bara en i taget! De flesta olyckor på studsmattor händer när flera hoppar samtidigt, då är krockrisken stor och när personerna skiljer mycket i vikt kan minstingen till och med ”lanseras”.